H I S T O R I A
Själö har i tiderna präglats av en mörk och dyster historia. Under 1600- och 1700-talen vårdades patienter med lepra, tidigare så kallad spetälska, på ön, där patienterna levde isolerade och utestängda från den övriga världen. Efter att spetälskan försvunnit från Finland under 1700-talet placerades mentalsjuka patienter på ön. Till minne av de 663 spetälska patienter som fann sin sista vila på ön, har man låtit resa ett träkors intill kyrkan och klockstapeln.
År 1889 flyttades alla manliga patienter på sjukhuset till Kexholm, varifrån de kvinnliga patienterna flyttades till Själö, och efter det vårdades endast kvinnliga patienter och fungerade som mentalsjukhus och asyl för kvinnor fram till 1962. Varefter 1964 övergick byggnaderna till Åbo universitets forskningsenhet Skärgårdshavets forskningsinstitut. På ön bedrivs idag aktiv och mångsidig forskning om ekosystemet i Skärgårdshavet och i Östersjöområdet, med målsättningen att bedriva långsiktig övervakning av havsmiljön.
Besökare har idag tillgång att besöka huvudbyggnaden, som tidigare var mentalsjukhus och var det bl.a. finns ett patientrum i dess ursprungliga form som bevarats från mentalsjukhusets era.