T U T K I M U S
Saaristomeren tutkimuslaitos osa Turun yliopiston biodiversitettiyksikköä, johon kuuluvat myös Lapin tutkimuslaitos Kevo, Aerobiologian yksikkö, Ruissalon kasvitieteellinen puutarha, Luonnontieteellinen museo (eläin- ja kasvimuseo), Tiedekeskus Tuorla sekä Lounais-Suomen LUMA-keskus. Tutkimuslaitos on toiminut Seilin saarella vuodesta 1964 alkaen.
Tutkimus- ja opetustoiminta on keskittynyt Saaristomeren ja Itämeren alueen monitieteelliseen tutkimukseen. Tutkimustyön keskiössä ovat meriympäristön tilan pitkäaikaisseurannat ja niihin liittyvät mallinnukset. Tutkimuslaitoksen kenttäaseman tutkijat ovat keränneet vesinäytteitä meriympäristön tilan seuraamiseksi jo vuodesta 1966 alkaen. Seilissä tehty työ on erinomainen esimerkki pitkäjänteisen perustutkimuksen tarpeellisuudesta. Vesinäytteitä otetaan yhä edelleen samasta paikasta ja samoista syvyyksistä. Tämän toiminnan ansiosta tutkijoiden käytettävissä on jopa yli viisikymmenvuotta pitkiä aikasarjoja. Aikasarjojen analyysit ja erityisesti tilastotieteellinen mallintaminen auttavat tutkijoita ymmärtämään Itämeren toimintaa osana maapallonlaajuista veden kiertoa. Seilissä kootun aineiston avulla on saatu tietoa myös muun muassa siitä, miksi silakan keskikoko on pienentynyt noin 20 prosenttia tai miksi kampelat eivät enää käy pyydykseen.
Itämeren lisäksi Seilissä tutkitaan muun muassa puutiaisia, jotka ovat runsastuneet voimakkaasti Suomessa ja muualla Euroopassa. Puutiaistutkimuksessa selvitetään etenkin huonosti tunnetun taigapunkin esiintymistä koko Suomen alueella. Luonnontieteellisen tutkimuksen lisäksi saariston yhteiskuntien, historian ja kulttuurin tutkimuksella on merkittävä osuus tutkimuslaitoksen toiminnassa.